Spanning en ademhaling
Als je gespannen bent, loop je de kans dat je snel en oppervlakkig gaat ademhalen (zogeheten 'hoog' ademen). Het gevolg daarvan is, dat je hart sneller gaat kloppen.
Een versnelde en oppervlakkige ademhaling heeft tot gevolg, dat je minder zuurstof naar binnen haalt, waardoor je je kortademig voelt en zelfs duizelig kan worden.
Dat wordt nog eens in de hand gewerkt door de verlaagde luchtdruk in de cabine
(zie ook '
over lucht en luchtdruk').
Deze symptomen zijn toevallig dezelfde symptomen die je bemerkt als je je angstig voelt.
Als je al gespannen bent vanwege het vliegen, kan dit het angstgevoel verder aanwakkeren.
Vliegangst kan op deze manier ontstaan, in stand gehouden worden of zelfs verergeren.
Een goede ademhaling speelt een belangrijke rol bij het onder controle krijgen van angstgevoelens en spanning tijdens het vliegen.
Dit is des te belangrijker omdat het zuurstofgehalte in een vliegtuig toch al wat lager is dan de meeste mensen gewend zijn.
Sneller gaan ademen is meestal niet de oplossing. En zeker niet als het sneller ademhalen betekent dat je oppervlakkiger gaat ademen.
Om meer zuurstof binnen te krijgen is het nodig om dieper adem te halen. Dieper ademhalen is alleen maar mogelijk als je diep uitademt. Alleen bij diep uitademen kan je diep inademen.
Belangrijk bij het diep in- en uitademen is, dat je je schouders en je buik zoveel mogelijk laat 'hangen'. Voor mensen die zijn opgegroeid met 'buik-in-borst-vooruit' kan dit in het begin een beetje onwennig aanvoelen.
De oefening op zichzelf is bijzonder simpel:
- Zorg dat je goed zit of ligt;
- Hou één hand op je buik zodat je goed kan voelen of je met je buik ademt;
- Adem diep in, het liefst door je neus; start het inademen door je buik uit te zetten; vervolg door ook je borstkas uit te zetten; let er op dat je niet je schouders optrekt;
- Hou je adem drie tellen vast;
- Adem zo diep mogelijk uit, het liefst door je mond; laat bij het uitademen je schouders hangen, als je merkt dat je schouders gespannen zijn, duw dan bij het uitademen je schouders bewust naar beneden;
- Hou je adem drie tellen vast;
- Herhaal het in- en uitademen op deze manier;
Oefen van te voren deze ademhalingstechniek. Wacht er niet mee totdat je gespannen in het vliegtuig zit. Grote kans, dat je er dan niet aan denkt. Hoe beter je dit van te voren oefent, hoe groter de kans, dat je dit min of meer automatisch gaat doen.
Door op deze manier adem te halen, zullen je schouderspieren en buikspieren automatisch ontspannen. Dit heeft een gunstige invloed op eventueel aanwezige spanning. Ontspannen spieren en spanning horen namelijk niet bij elkaar
(zie ook '
spanning en spieren').
Help ons deze website te verbeteren!Mis je iets op deze website? Is iets niet duidelijk? Heb je vragen?
Zeg het via ons
help-ons formulier en we gaan aan de slag!