VLIEGCOACH

Kans op trombose

Wat is trombose

Als je bloed niet goed kan doorstromen, dan loop je het risico, dat het bloed gaat stollen.
Zo'n stolsel kan vervolgens ergens blijven steken in een ader. Dat wordt trombose genoemd.

Langdurig zitten verhoogt de kans op trombose in je benen. Door het langdurig zitten én de knik in je knie kan met name het bloed in je benen wat moeilijker stromen. Het is daarom verstandig om gedurende de vlucht wat oefeningen te doen en regelmatig even op te staan en wat te lopen.

Hoe groot is de kans op trombose

De kans dat vliegtuigtrombose optreedt bedraagt naar schatting 0,02%. In principe loopt iedereen risico bij een lange reis, maar er zijn groepen die een verhoogd risico hebben. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, dikke personen, lange personen, personen die al eens trombose hebben gehad, bij zwangerschap of bij het gebruik van sommige medicijnen en hormoonpreparaten.
Waar het op neer komt is dat als de kans op 'gewone' trombose verhoogd is, dan geldt dat ook als je een vliegreis maakt.

Hoe kan je het risico verminderen

Als je denkt dat je een verhoogd risico op trombose hebt, overleg dan met je huisarts wat in jouw geval het best gedaan kan worden. Zomaar middelen gaan gebruiken om trombose te voorkomen is geen goed idee.

Om het risico op trombose te verminderen hebben de meeste vliegtuigmaatschappijen tegenwoordig oefeningen om je benen in beweging te houden. Doe deze oefeningen elke 1-2 uur. Hou in ieder geval je kuitspieren, voeten en armen in beweging.

Gebruik geen slaapmiddelen. Je beweegt dan namelijk veel minder.
Draag ruime kleding en trek eventueel je schoenen uit (zorg dan wel voor een paar extra warme sokken).

Drinken is ook heel belangrijk. Een tekort aan vocht verhoogt de kans op trombose. Omdat de lucht in een vliegtuig erg droog is, is het verstandig om veel te drinken.
Drink zo weinig mogelijk koffie en alcohol. Deze zijn namelijk vochtonttrekkend. Drink vooral water en sap. Zie ook 'eten en drinken'.

Oefeningen

Tot slot nog enige oefeningen die je onopvallend kunt doen.
  • Duw, als je zit, de voeten stevig tegen de grond (eventueel door met beide handen licht op de knieën te duwen). Hef je tenen zo hoog mogelijk op (met de hiel op de grond), zet je voet weer op de grond en hef vervolgens de hiel (met de tenen op de grond) zo hoog mogelijk op. Herhaal dit tien keer.
  • Til, als je zit, één been 10 cm omhoog en maak met je voet een enige cirkelbewegingen in de richting van de wijzers van de klok en vervolgens de andere kant op. Herhaal dit met je andere been. Doe dit voor elk been tien keer.
  • Leg, als je zit, je ellebogen zover mogelijk naar achteren op de armleuningen en laat je handen naar voren wijzen. Trek je handen nu op terwijl je je arm op de leuning laat liggen. Herhaal dit tien keer.
  • Ga in het gangpad staan, hou je aan een rugleuning vast en ga langzaam op je tenen staan. Herhaal dit tien keer.

Wat te doen

Als je vermoedt dat je last hebt van trombose, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Schakel in ieder geval medische hulp in als je één van de volgende verschijnselen hebt:
  • Als je pijn in je been hebt. Meestal begint dit in je kuit, maar het kan ook boven je knie voelbaar zijn.
  • Als je moeite hebt met lopen of een zwaar gevoel in je benen hebt.
  • Als je last krijgt van verkleuringen of zwellingen.
  • Als de huid van je been ergens merkbaar warmer aanvoelt (de plek van het stolsel).
  • Als je een glanzende huid hebt.
Help ons deze website te verbeteren!
Mis je iets op deze website? Is iets niet duidelijk? Heb je vragen?
Zeg het via ons help-ons formulier en we gaan aan de slag!