VLIEGCOACH

Eten en drinken

Over drinken

Drinken in een vliegtuig is belangrijk. Zoals bij 'over lucht en luchtdruk' al is uitgelegd, is de lucht in een vliegtuig namelijk erg droog. De relatieve vochtigheid in een vliegtuig bedraagt gemiddeld 15%. Dat betekent dat je meer vocht verliest dan anders. Dit moet je goed maken door meer te drinken dan anders.

Het drinken van koffie en alcohol is af te raden. Koffie en alcohol zijn namelijk vocht onttrekkend.
Ook dranken met koolzuur kan je beter vermijden. Niet zozeer omdat deze vocht onttrekken, maar omdat koolzuur drinken en langdurig zitten bijdraagt aan verstopping van de darmen.

Het beste is om water en sapjes te drinken. In sommige vliegtuigen worden flesjes water uitgedeeld. Advies is om deze aan te nemen. Als er drankjes worden rondgebracht, neem dan een drankje. Als het mogelijk is, neem dan extra water.

Bijkomend voordeel van al dat drinken is, dat je regelmatig naar het toilet moet. En beweging is weer goed om het risico op trombose te verminderen. Zie 'kans op trombose'.

Over eten

De luchtdruk in een vliegtuig is lager dan op zeeniveau. Als je opstijgt van een vliegveld op zeeniveau (bijvoorbeeld vanaf Schiphol) neemt de luchtdruk in korte tijd af met circa 20%.

Dit kan gerommel in je maag en darmen tot gevolg hebben. De in het darmstelsel opgehoopte gassen (die iedereen nou eenmaal heeft) zullen uitzetten. De gevolgen laten zich gemakkelijk raden.

Het is daarom verstandig om erop te letten wat je eet vóórdat je gaat vliegen. Beperk de voedingsmiddelen die bij vertering in de darmen relatief veel gas afgeven.
Voorbeelden hiervan zijn: uien, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), peulvruchten, prei, (onrijpe) bananen, meloen, producten met veel suiker of zoetstof (dus ook vruchtensap), koolzuurhoudende dranken en bier.
Help ons deze website te verbeteren!
Mis je iets op deze website? Is iets niet duidelijk? Heb je vragen?
Zeg het via ons help-ons formulier en we gaan aan de slag!